Soorten pelletkachels
Een pelletkachel zonder cv-aansluiting, een pelletkachel mét cv-aansluiting, pelletcookers, boilers en buffers. In uw zoektocht naar de juiste pelletkachel ziet u wellicht door de bomen het bos niet meer. Daarom geven we u hieronder eerst wat meer informatie over de soorten pelletkachels.
Pelletkachels die de lucht verwarmen
Een pelletkachel is een kachel die brandt op pellets: kleine korrels samengeperste snippers en zaagsel van hout. Een reguliere pelletkachel is er in twee versies: een staande variant en eentje die ingebouwd kan worden. Een pelletkachel biedt vaak voldoende warmte voor de ruimte waarin hij geplaatst wordt. Bij sommige modellen is het middels kanalisatie mogelijk om de warmte van de kachel te verspreiden over andere vertrekken.
Pelletkachels met cv-aansluiting
Pelletkachels met een cv-aansluiting worden ook wel thermopelletkachels, hydropelletkachels, of cv-pelletkachels genoemd. Een pelletkachel met cv-aansluiting kan worden gebruikt als alternatief voor uw cv-ketel. Hiermee kunt u dus uw volledige centrale verwarming laten werken op pellets.
1. Bepaal de ruimte/ruimtes
Zoals al eerder genoemd zijn er verschillende soorten kachels die diverse doelen dienen. Daarom is het belangrijk om allereerst te bepalen welke ruimte of ruimtes u wilt verwarmen. Is dit één ruimte, meerdere ruimtes, of wellicht uw complete woning of bedrijfspand? Een pelletkachelspecialist kan u vervolgens precies adviseren welke soort kachel het beste past bij uw (woon)wensen.
2. Bepaal het aantal kubieke meters
Bij het verwarmen van een grote oppervlakte is uiteraard een krachtigere pelletkachel nodig dan bij het verwarmen van een kleinere ruimte. Het is daarom handig om vooraf het aantal (kubieke) meters te berekenen die de kachel moet verwarmen.
3. Bepaal de stijl van de kachel
Dankzij de toenemende populariteit van de pelletkachel zijn er steeds meer varianten en stijlen verkrijgbaar. Voordat uw een pelletkacheldealer bezoekt, is het handig om u alvast te oriënteren op de stijlen en mogelijkheden. Wilt u bijvoorbeeld een kachel van speksteen, roestvast staal of gietijzer? Een klassiek of modern model? Rond of rechthoekig? Zwart of in een opvallende kleur? De keuze is reuze!
4. Bepaal uw budget
Voordat u een pelletkachel gaat uitzoeken is het goed om te bepalen wat uw maximale budget is. Een goede pelletkachel kost u al gauw € 1500 tot € 6000. Na aanschaf en installatie bespaart u echter aanzienlijk op uw energiekosten. Daarnaast is het vaak mogelijk om een financiële tegemoetkoming aan te vragen voor de aanschaf van uw kachel.
5. Wel of geen ventilator?
Sommige pelletkachels zijn voorzien van een ventilator. Hierdoor wordt de warme lucht sneller verspreid, maar heeft als nadeel dat dit enig geluid met zich meebrengt. Iets om rekening mee te houden bij de keuze van uw pelletkachel die lucht verwarmt.
6. Ga naar een betrouwbare dealer
De aanschaf van een pelletkachel is een belangrijke beslissing. Bestel daarom niets op internet zonder eerst een professionele dealer te hebben bezocht. Hier kunt u brandende pelletkachels ook daadwerkelijk zien en voelen. Bij Pelletkachel Partners kunt u terecht voor een groot assortiment (cv)pelletkachels van diverse bekende internationale merken.
Keuzehulp
Vindt u het lastig in te schatten welke kachel aansluit bij uw wensen en woningtype? Met behulp van onze pelletkachelconfigurator komt u snel en eenvoudig tot de kachel van uw dromen. Start direct de keuzehulp. Liever persoonlijk advies? We nemen graag de tijd voor u in onze gezellige showroom in Rijpwetering.